I desember i fjor døde det åtte nordmenn i brann. Det vil si at det omkom en person hver fjerde dag. Benytt Røykvarslerdagen 1. desember til å bytte batteri og teste røykvarslerne dine.

 

I perioden 2000 og fram til i dag har det vært 3 731 bygningsbranner i Østfold. Det har omkommet 57 personer i brann i samme periode. To personer har så langt i år omkommet i brann i fylket.

 

Halvparten av alle dødsbranner skjer i boliger som ikke har fungerende røykvarslere. Når en brann oppstår har du kun få minutter på deg til å komme deg ut av huset.

 

  • Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.

 

  • Du bør koble røykvarslerne sammen, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere og være med på å redde deg og din familie.

 

  • Røykvarslere bør testes jevnlig og når du har vært bortreist over lengre tid. Det er også en fordel å støvsuge den jevnlig. Det øker varslerens levetid.

 

  • Levende lys, peiskos, bruk av komfyren og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i julen, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol. Gjør det derfor til en huskeregel å bytte batteri 1. desember, som er Røykvarslerdagen.


Røykvarslerdagen er et samarbeid mellom DSB, Norsk brannvernforening, Gjensidige, det lokale elektrisitetstilsyn og brann- og feiervesenet.

 

Lokale arrangementer:
Mosseregionen interkommunale brann og redning og Gjensidige forsikring har stand på Mosseporten senter og Rygge Storsenter denne dagen, kom bortom for å få informasjon om brannsikkerhet i hjemmet og batterier til røykvarslerne i tillegg til konkurranse med premier mm.

 

www.roykvarslerdagen.no finner du nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten.

 

Kontaktpersoner lokalt:
Bjørn Refling, branninspektør telefon 959 92 474

 

 

 

  

Husk: Brukte batterier og røykvarslere er farlig avfall.
Dette kan privatpersoner leveres gratis på Solgård Avfallsplass, Vestby Gjenvinningsstasjon
eller til forhandlere av slike varer

 

 

 « Tilbake