60 branndøde i Østfold siden år 2000

I perioden 2000 til 2017 var det 3 767 bygningsbranner i fylket. De mest brannfarlige månedene var desember med 463 branner og januar med 430. Så langt i år har to personer omkommet i brann i Østfold.

Levende lys, peiskos, bruk av komfyren og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i juletiden, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol. Gjør det derfor til en huskeregel å bytte batteri 1. desember, som er Røykvarslerdagen.

Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.

Koble røykvarslerne sammen
Du bør koble røykvarslerne sammen, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere, for eksempel hvis en brann starter i kjelleren og du sover i andre etasje. Det kan være med på å redde liv!

Røykvarslere bør testes jevnlig og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. Det er også en fordel å støvsuge den jevnlig. Det øker varslerens levetid.

40 000 boligkontroller
Cirka 40 000 husstander over hele landet får 4. - 6. desember besøk av lokale brannvesen/feiervesen og eltilsyn med tilbud om gratis og uforpliktende sjekk av brann- og elsikkerheten i boligen.

Det er en enkel kontroll av brannsikkerheten, med veiledning og informasjon. For beboerne er sjekken frivillig og kontrollørene vil legitimere seg når de ringer på.

Røykvarslerdagen er et samarbeid mellom brann- og feiervesenet, Det lokale eltilsyn, Norsk brannvernforening, Gjensidige og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

røykvarslerdagen.no finner du nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten.

Du finner oss på stand ved Rygge storsenter, Vestby storsenter, Mosseporten kjøpesenter og ved lekeplassen ved kirken i Moss lørdag 1. desember. Kom gjerne bort for en prat om brannsikkerhet og vi deler ut gratis batterier til røykvarslerne.

 

Kontaktperson lokalt:
Tore Fredriksen, branninspektør, tlf.: 94 82 09 39.

 

Har du husket å sjekke om røykvarsleren fungerer?

Sist oppdatert 30. November 2018, kl 12:29

Opprettet 29. November 2018, kl 15:24« Tilbake